Прогнози щодо повного членства України в НАТО в найближчому майбутньому не є оптимістичними, зокрема у зв'язку з російсько-українською війною. Проте, на саміті Україну може очікувати декілька пропозицій щодо співпраці та безпеки, повідомив професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі у коментарі кореспонденту УНН.

“Прогнози, в принципі, очікувані, прямого запрошення України приєднатись до лав Альянсу не буде. І про це вже чітко висловися очільник Сполучених Штатів Джо Байден. Зараз працюють над гарантіями безпеки для України, до того моменту, як Україна проведе всі реформи, необхідні для того, щоб приєднатись до Альянсу, на кшталт Ізраїлю”, - зазначив Ялі.

Також експерт зазначив, що зараз у західних ЗМІ поширюється інформація про активну співпрацю США, Великої Британії, Франції та Німеччини у питанні гарантій безпеки.

“Чи прийдуть вони до згоди, чи влаштовують вони Україну є великим питанням, тому тут прогнозів робити не слід. Можливо, пролунає інформація, що робота триває над цими гарантіями”, - сказав експерт.

Ще Комісія країн НАТО переформатується на формат Ради Україна-НАТО, що підвищить статус співпраці.

“Уже відомо, що переформатується Комісія країн НАТО на формат Ради, що підвищить статус цього формату співпраці та надасть Україні можливість скликати засідання і консультації, як це мають право інші члени Альянсу. Та буде підвищення статусу співпраці у форматі Рада Україна-НАТО”, - повідомив Максим Ялі.

Експерт зазначив, що нашого країна поки не зможе стати повноцінним членом НАТО, поки триває війна, але після її закінчення багато чого буде залежати від кількості деокупованих територій. “Ну, а потім, залежно від того, як вона закінчиться, яку кількість територій ми деокупуємо, включно з Кримом, уже почнуться реальні розмови, переговори про приєднання України лав НАТО", - зазначив експерт.

Експерт вважає, що потенційне замороження конфлікту стане каменем спотикання для вступу України до НАТО - деякі країни в перспективі можуть не підтримати приєднання.

"Починаючи від Угорщини та закінчуючи навіть Німеччиною та Францією, усередині в суспільстві у яких немає достатньої підтримки України щодо приєднання до НАТО, а натомість є великі побоювання втягнення цих країн до війни з росією”, - сказав професор.