Нові санкції ухвалені у відповідь на масові та грубі порушення прав людини та жорстокі репресії проти всіх верств білоруського суспільства, зазначив Жозеп Боррель.

Рада Євросоюзу ухвалила санкції проти ще 38 фізичних та 3 юридичних осіб Білорусі. Про це повідомило представництво ЄС в Україні у п’ятницю, 4 серпня.

Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що нові санкції "ухвалені у відповідь на постійні, систематичні, масові та грубі порушення прав людини та жорстокі репресії проти всіх верств білоруського суспільства, здійснювані нелегітимним режимом Лукашенка".

"Сьогодні ми також вживаємо подальших заходів проти білоруського режиму як співучасника незаконної та неспровокованої загарбницької війни Росії проти України. Ми підтримуємо білоруський народ у його прагненні до миру та демократії", – довав він.

Через погіршення ситуації з правами людини в Білорусі ЄС ввів нові обмежувальні заходи проти 38 фізичних і 3 юридичних осіб з Білорусі, які відповідальні за серйозні порушення прав людини, сприяють репресіям проти громадянського суспільства та демократичних сил, а також проти тих, хто підтримує та отримує вигоду від режиму Лукашенка.

До оновлених санкційних списків увійшли посадові особи пенітенціарних установ, відповідальні за катування та жорстоке поводження з ув’язненими, включно з політичними в’язнями, відомі пропагандисти, а також члени судової гілки влади, які залучені до кримінального переслідування та винесення вироків проти представників демократичних сил, громадянського суспільства та журналістів.

Також санкції були введені проти державних підприємств, які вжили заходів щодо працівників або звільнили їх за участь у мирних протестах і страйках. Серед них підконтрольний державі нафтохімічний конгломерат Белнафтохім, що має стратегічне значення.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі зараз поширюються на 233 фізичних та 37 юридичних осіб. Їх активи підлягають замороженню, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в’їзд, в рамках якої їм заборонено в’їжджати або здійснювати транзит через територію ЄС.

Крім того, у відповідь на постійну участь Білорусі в загарбницькій війні Росії проти України ЄС запровадив цільові обмежувальні заходи, а саме:

  • заборону експорту товарів і технологій, що використовуються в авіаційній та космічній промисловості, включно з авіаційними двигунами та безпілотними літальними апаратами;
  • заборону продажу, постачання, передачі або експорту вогнепальної зброї, її частин і основних компонентів, а також боєприпасів до неї;
  • подальше обмеження експорту товарів, які Росія використовує для її загарбницької війни проти України, включно з напівпровідниковими пристроями, електронними інтегральними схемами, виробничим та випробувальним обладнанням, фотокамерами та оптичними компонентами;
  • розширену заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення.

На Білорусь також поширюються обмеження у фінансовому секторі, торгівлі, енергетиці, транспортній галузі та інших.

Читайте також:
Лукашенко прогнозує голод у світі
У США заговорили про санкції проти Білорусі за допомогу в агресії РФ
Вашингтон запровадив візові санкції проти Білорусі
Відступати немає куди: Лукашенко пообіцяв жорстку відповідь на санкції