Неофіційний візит відбувся на тлі занепокоєння тим, що Каракас може постачати зброю або надавати іншу військову підтримку Росії.

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон минулого місяця таємно літав до Венесуели для неофіційних переговорів з її автократичним лідером Ніколасом Мадуро. Однією з тем переговорів була війна в Україні повідомило у суботу, 9 березня, The Times.

Зазначається, що Джонсон використав для подорожі приватний літак під час сімейного відпочинку в Домініканській Республіці.

Експрем’єр говорив з Мадуро про війну в Україні на тлі занепокоєння західних дипломатичних і розвідувальних кіл тим, що багата на нафту соціалістична республіка може постачати зброю або надавати іншу військову підтримку Росії. Він також обговорював умови нормалізації відносин з Великою Британією, яка не визнає легітимність адміністрації Мадуро.

Джерела повідомляють, що умови включають проведення вільних і чесних президентських виборів цього року і деескалацію напруженості у відносинах з Гайаною, колишньою британською колонією, на чий багатий нафтою і мінералами регіон Ессекібо, що займає дві третини її території, претендує Венесуела. Минулого місяця Королівський військово-морський флот направив до регіону патрульний корабель, що змусило Мадуро відповісти на "акт ворожої провокації".

Зазначається, що переговори є дуже незвичними з огляду на стан двосторонніх відносин і більш широку невизначеність щодо відносин Заходу з Венесуелою, яка має найбільші у світі запаси нафти і є стійким прихильником президента Путіна.

Офіс Джонсона повідомив, що Девід Кемерон, міністр закордонних справ, знав про візит. Його прессекретар додав, що Джонсон розмовляв з Коліном Діком, тимчасово повіреним у справах в Каракасі - найстаршим британським дипломатом в країні - і консультувався щодо предмету розмови.

Джонсон не відповів на запитання про те, хто і чому ініціював переговори. Джерела видання стверджують, що він діяв як непрямий канал для Великої Британії та Заходу загалом, зважаючи на жахливий стан відносин зі стратегічно важливою країною. Вони припустили, що причиною зустрічі, ймовірно, була роль Джонсона у підтримці уряду Зеленського та зборі коштів для України. Його прессекретар заявив, що авіапереліт був приватним і що ані британський, ні венесуельський уряди не брали участі у його оплаті.

Наближені до колишнього прем'єр-міністра джерела кажуть, що він все ще вважає Мадуро диктатором, який порушує права людини, і що розмова була "дорогою з одностороннім рухом", оскільки він передав чіткий набір меседжів.

Через кілька днів після повернення до Домініканської Республіки Джонсон вирушив до Києва, де зустрівся з президентом Зеленським у другу річницю повномасштабного вторгнення Росії.

Прессекретар Джонсона повідомив, що політик зустрівся з венесуельськими урядовцями за активної підтримки Міністерства закордонних справ, у справах Співдружності та розвитку (FCDO) та з відома міністра закордонних справ, щоб підкреслити необхідність для Венесуели прийняти належний демократичний процес.

"Він неодноразово давав зрозуміти, що не може бути надії на нормалізацію відносин, поки Венесуела повністю не прийме демократію і не поважатиме територіальну цілісність своїх сусідів. Він також виклав уряду Венесуели аргументи на користь перемоги України", - розповів речник.