КНР скоротить експорт галію та германію, які широко використовуються в напівпровідниковій промисловості для виробництва мікросхем.


Китай обмежить експорт продуктів, котрі містять галій і германій - метали, критично важливі для високопродуктивних мікросхем, станцій 5G зв’язку і сонячних батарей. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

У заяві Мінторгівлі КНР зазначається, що нове правило набуде чинності 1 серпня та буде спрямоване на "захист національної безпеки та інтересів".

Експортерам потрібно буде пройти процедури для отримання експортних ліцензій, а всі, хто експортує цю продукцію без дозволу, а також ті, хто експортує понад дозволені обсяги, будуть покарані.

 

Дана заява пролунала напередодні візиту міністра фінансів Джанет Єллен до Китаю для зустрічі з високопоставленими урядовцями КНР. Міністр торгівлі США Джина Раймондо заявила, що вона також планує відвідати Китай найближчими місяцями.
 

За оцінками виробників мікрочіпів, цей крок китайської сторони матиме негайний ефект на всю галузь. Зазначається, що хоча вартість китайського експорту галію та германію становила лише 36 млн та 54 млн доларів відповідно, "вплив експортних обмежень все ж може бути набагато більшим".

 

"Китай і США перебувають у конкуренції за технологічне домінування в таких сферах, як штучний інтелект, квантові обчислення та технології чистої енергії", - зазначається в публікації.
 

Як відомо, Сполучені Штати чинять тиск інші країни, щоб завадити Китаю розвивати власну напівпровідникову промисловість і досягати успіхів у таких сферах, як штучний інтелект, квантові обчислення. США запровадили й власні експортні обмеження, не дозволяючи продавати до Китаю деякі передові чіпи та обладнання для їхнього виробництва.

 

У Китаї заявляють, що ці заходи спрямовані на стримування економічного зростання країни.