Зростання цін пов'язане з побоюваннями трейдерів щодо скорочення постачання скрапленого природного газу.

Ціни на природній газ у Європі різко виросли і перевищили $400 за 1000 куб. м уперше з початку липня. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE у середу, 9 серпня.

Так, сьогодні вартість контрактів на постачання газу з виконанням у вересні на хабі TTF в Нідерландах піднялися на 22,43%. Ціна сягнула 38,03 євро за 1 МВт·год або близько $438 за 1000 куб. м газу. Це перше перевищення позначки $400 за 1000 куб. м із 5 липня.

Агентство Bloomberg вказує, що зростання цін пов'язане з побоюваннями трейдерів щодо скорочення постачання скрапленого природного газу. Скоротився приплив газу на ключовий експортний термінал у США.

На невизначеність на ринку впливають також невисокий попит та напружені графіки технічного обслуговування серед виробників, зазначає агентство. Крім того, для Європи є ризик, що експорт СПГ зі США буде перенаправлений до Азії восени.

Разом з тим газові сховища в країнах Євросоюзу заповнені більш ніж на 87% і це найвищий рівень в історії для такої пори року. Він зараз трохи менший за цільовий показник 90% до листопада. Це дозволяє стримувати ціни.