Колишній інформатор ФБР брехав, коли розповідав, що Байдени займалися потенційно злочинною діяльністю в Україні, вимагаючи хабарі за захист компанії Burisma.

Спеціальний прокурор, який веде розслідування у справі Хантера Байдена, звинуватив колишнього інформатора ФБР у фабрикуванні заяв про те, що президент Джо Байден і його син вимагали два хабарі в розмірі п’ять мільйонів доларів США від української енергетичної компанії Burisma. Про це у четвер, 15 лютого, повідомляє The New York Times.

Зазначається, що колишнього інформатора, 43-річного Олександра Смирнова, звинуватили в тому, що він повідомив ФБР неправдиві відомості про те, що Хантер Байден, який на той час був членом ради директорів Burisma, вимагав гроші за захист компанії від розслідування, яке проводив тодішній генеральний прокурор країни.

Історія, яку Смірнов розповів слідчим, була частиною серії резонансних і необґрунтованих заяв республіканців про те, що Байдени займалися потенційно злочинною діяльністю - звинувачень, які є центральним елементом партійних зусиль з імпічменту чинного президента.

У липні сенатор Чарльз Грасслі, республіканець від штату Айова, оприлюднив копію запису ФБР, який містив неправдиве звинувачення, не називаючи при цьому прізвища Смірнова і не ставлячи під сумнів його правдивість.

"Я наполягав на тому, щоб Міністерство юстиції та ФБР надали детальну інформацію про роботу з дуже важливими звинуваченнями від довіреного інформатора ФБР, який звинувачував тодішнього віце-президента Байдена у злочинній схемі хабарництва", - заявив тоді Грасслі, похваливши "героїчних викривачів", які оприлюднили документ.

За словами Девіда Вайса, призначеного Трампом прокурора США в штаті Делавер, твердження у звіті виявилися брехнею. Вайс двічі за останній рік висував Хантеру Байдену звинувачення в податкових злочинах і зберіганні зброї.

Смирнову пред'явлено звинувачення за двома пунктами: неправдиві заяви та перешкоджання тривалому розслідуванню уряду щодо сина президента. Якщо його визнають винним, йому загрожує максимальне покарання у вигляді 25 років позбавлення волі.

За словами високопоставленого представника правоохоронних органів, Смирнов постійно проживає у Сполучених Штатах. Він був заарештований у Лас-Вегасі в середу після того, як зійшов з міжнародного рейсу, і, як очікується, постане перед федеральним суддею найближчим часом.

Хантера Байдена звинувачували у тому, що він нібито обіцяв захищати компанію "через свого батька від усіх видів проблем".

Смирнов, за даними слідства,  контактував з керівниками Burisma лише у 2017 році, після того, як Байден залишив посаду і коли він вже не мав можливості впливати на політику США.