Президент США під час прес-конференції із українським лідером заявив, що американський народ буде пишатися цією підтримкою.

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський у вівторок, 12 грудня, дали спільну пресконференцію за підсумками переговорів.

Зокрема Байден заявив, що не відмовиться від підтримки України, оскільки вона є важливою для всього світу.

"Україна вийде з цієї війни сильною, гордою і міцно закріпленою у систему Заходу, якщо ми її не покинемо. Американці мають пишатися тією роллю, яку вони відіграли у підтримці успіху України. І ми продовжимо надавати Україні необхідне обладнання і зброю стільки, скільки зможемо", - сказав Байден.

Він наголосив, що у Конгресі є двопартійна підтримка України, тому він готовий піти на компроміс щодо питання фінансування кордону, ажде саме так працює демократія.

"Я готовий до цього. Тримати в заручних допомогу Україні це не правильно", - підкреслив Байден.

При цьому Байден підкреслив, що історія буде жорстко судити, як американці стали на захист свободи, "адже Путін не зупиниться".

У свою чергу Зеленський нагадав, що ЗСУ звільнили вже 50% територій, окупованих російськими загарбниками від початку повномасштабної війни, також вдалося досягти успіхів у Чорному морі. 

"Ми хочемо завоювати перевагу в небі, це посилить нашу позицію у 2024 році. Хто контролює небо, контролює і тривалість війни", - сказав він.

Також Зеленський відповів на питання журналіста щодо можливості відмови від окупованих територій.

"Віддати свої території - це повне божевілля. Це не по-християнськи. Ми говоримо про живих людей, яких вбивають, ґвалтують. Віддати територію - віддати дітей. Чи готові люди, які говорять про це, віддати своїх дітей терористам?", - запитав Зеленський.