До початку зустрічі президент Туреччини заявив, що настав час для консультацій із США в рамках стратегічного механізму.

Президент Туреччини Реджеп Таїіп Ердоган і президент США Джо Байден провели у перший день саміту НАТО у Вільнюсі зустріч. Як повідомляють журналісти, вона тривала 1 годину 15 хвилин. Про це у вівторок, 11 липня, повідомляє прес-служба Білого дому.

"Лідери обговорили зусилля щодо зміцнення двосторонньої співпраці, вітаючи останній раунд дискусій у стратегічному механізмі та обмінюючись думками щодо оборонних та економічних пріоритетів", - йдеться у звіті прес-служби Білого дому.

Зазначається, що вони також обговорили регіональні питання, що становлять спільний інтерес, включаючи їхню постійну підтримку України та важливість збереження стабільності в Егейському морі.

У свою чергу, агентство Anadolu повідомляє, що президент Туреччини перед зустріччю з лідером США заявив, що "настав час консультацій із Сполученими Штатами на рівні глав держав". 

"Сьогодні я розглядаю цю зустріч на полях НАТО як перший крок до цього. Наші попередні зустрічі були чимось на кшталт розминки, а зараз ми розпочинаємо новий процес", - додав Ердоган, побажавши Байдену успіху у переобранні на виборах у 2024 році.

Очікується, що Ердоган виступить із заявою про зустріч президентів Туреччини та США на прес-конференції, яка запланована на 12 липня.

Країни-члени НАТО досягли єдиного погляду щодо інтеграції України до складу Альянсу. Про це сказав президент США Джо Байден.