Адміністрація президента Азербайджану представила план по інтеграції вірменського населення Нагірного Карабаху в політичне та соціальне життя Азербайджану. Про це пресслужба адміністрації повідомила у соціальній мережі Х, пише УНН.

«Азербайджанська Республіка розпочала практичну діяльність, пов'язану з реінтеграцією вірменського населення, що проживає в Карабаському регіоні», - йдеться у повідомленні.

Представлений план регулює основні засади правової та адміністративної сфери, сфери безпеки, економічної, соціальної сфери, а також сфери культури освіти та релігії.

Зазначається, що реінтеграція здійснюється на основі Конституції, законів та міжнародних зобов'язань Азербайджанської Республіки. Вірменському населенню, а також представникам усіх інших громад, гарантується рівність прав і свобод, включаючи безпеку, незалежно від етнічної, релігійної або мовної приналежності.

Жителі Карабаху отримають азербайджанське громадянство на підставі відповідних процедур, передбачених Конституцією і законодавством республіки.

Управління територіями здійснюватиметься через спеціальні делегації президента Азербайджану, куди можуть бути залучені місцеві. Муніципалітети формуватимуться виборчим шляхом. Вводиться єдина азербайджанська валюта – манат, азербайджанські мобільні оператори тощо. Фермерів пообіцяли звільнити від усіх податків, окрім земельного.

Зазначається, що уся зброя має бути вилучена у населення. Забезпечувати громадський порядок мають азербайджанські поліцейські підрозділи, куди знову ж таки можуть залучати місцевих жителів.

Азербайджанська влада гарантує жителям право на захист і розвиток культури, свободу віросповідання. Окремо додається, що мешканці можуть користуватися вірменською мовою, але не уточнюють, у яких сферах і в якому статусі.