Президент назвав можливі гарантії безпеки для України він країни G7 "конкретним успіхом для України".

Результати саміту НАТО у Вільнюсі для України гарні, але не ідеальні. Таку думку висловив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом у середу, 12 липня.

"Можемо констатувати – результати саміту гарні, але якщо було б запрошення (до НАТО – ред.) – вони були б ідеальні… Що стосується запрошення. Я розумію, що це технічний сигнал. Але якщо ми подивимось на це, як на серйозний фактор мотивації українського суспільства, то для мене як для президента це був дуже важливий момент", – заявив президент.

Зеленський констатував, що важливий результат – це визнання, що Україна не потребує Плану дії щодо членства (ПДЧ) на шляху до НАТО.

Водночас він назвав можливі гарантії безпеки для України він країни G7 "конкретним успіхом для України".

"Я б дуже хотів, що у нас сьогодні був успіх на саміті для всіх нас – для України, для наших воїнів, для наших громадян, для наших дітей. Зокрема, гарантії безпеки, так важливі для людей. Гарантії безпеки на шляху в НАТО, а не замість (вступу в НАТО – ред.)… Сьогодні ці гарантії безпеки може підтвердити Велика сімка. І я думаю, якщо це станеться, ми будемо над цим працювати, це буде дійсно таким важливим для нас, конкретним успіхом", – підкреслив Зеленський.

У свою чергу Єнс Столтенберг заявив, що зараз Україна перебуває найближче до НАТО, ніж будь-коли у своїй історії.

"Рішення, прийняті у Вільнюсі, знаменують початок нової сторінки у відносинах між НАТО та Україною. Сьогодні ми зустрічаємося як рівні", – сказав він.