Україна повинна зміцнювати зв'язки не лише з традиційними партнерами в Європі та Північній Америці, а й в усіх інших частинах світу, зазначив президент.

Президент Володимир Зеленський представив особовому складу Служби зовнішньої розвідки (СЗР) нового керівника – Олега Іващенка. Про це глава держави повідомив у вівторок, 28 березня.

"Він – людина фахова, чудово розуміє розвідувальну діяльність та основну нашу державну ціль саме зараз. А зараз в умовах об'єктивно обмежених ресурсів ми повинні знаходити можливості та правильно ними користуватися, щоб Україна могла знищувати окупанта, захищати людей, звільняти свою територію та постійно зміцнювати наші зв'язки зі світом, і не лише з традиційними партнерами України в Європі та Північній Америці, а й в усіх інших частинах світу", – сказав Зеленський.

Він назвав основні завдання, які стоять перед СЗР.

"По-перше, українська розвідка має працювати всюди у світі, де вже є та можуть бути наші інтереси. По-друге, всюди у світі, де путінська система намагається щось виграти для себе, має вигравати Україна. По-третє, ви повинні значно розширити нашу присутність у тих частинах світу, де відбувається конкуренція ключових глобальних сил" – заявив президент.

За його словами, розвідка має сконцентруватися на здобутті документальних матеріалів.

"Мені потрібна передусім якісна інформація, якісне бачення намірів, які є у різних суб'єктів глобальних і регіональних відносин. І бачення можливостей для України", – наголосив Зеленський.

"Під час війни є речі абсолютно непублічні, які служба має забезпечувати оперативно та якісно. Саме такий потенціал щодо заходів впливу агентурної роботи та фактично воєнної діяльності України від вас очікую і саме заради цього Службу зовнішньої розвідки очолив бойовий генерал", – додав президент і вручив Олегу Іващенку службове посвідчення.

Зеленський також подякував за роботу колишньому очільнику СЗР Олександру Литвиненку.

"Я впевнений, що Литвиненко об'єднає тепер свій досвід розвідки з потенціалом Ради національної безпеки і оборони України", – зазначив глава держави.