Зрадник об’їжджав місцевість, де фіксував координати "потрібних" об’єктів, а потім передавав геолокації російському куратору.

Кіберфахівці Служби безпеки запобігли спробі ФСБ "завести" свого агента до складу Сил оборони України. У результаті спецоперації на Київщині затримано зрадника, який за вказівкою окупантів намагався влаштуватися до Національної поліції. Про це 25 березня повідомляє СБУ.

У разі успішного зарахування на службу фігурант мав збирати інформацію про підрозділи правоохоронного органу, насамперед ті, що входять до Гвардії наступу МВС України. Також він сподівався отримати більше "можливостей" для збору даних про особовий склад та переміщення військової техніки ЗСУ.

Розвідінформація була потрібна росіянам для підготовки повітряних атак на об’єкти Сил оборони та планування бойових операцій.

Аби впевнитись у спроможності агента виконати завдання "крота", ФСБ дала йому "тестове" завдання. Окупанти доручили своєму поплічнику розвідати на Київщині місця дислокації військових аеродромів та шпиталів, а також оборонних заводів. Також він мав зібрати для ФСБ максимум інформації про одну із механізованих бригад ЗСУ.

Зрадник "втемну" використовував місцеву жительку, в якої орендував квартиру. Її син воював у складі цієї бригади та загинув на передовій.

Співробітники СБУ "покроково" документували російського агента і на фінальному етапі спецоперації затримали його у власному помешканні. На той час він уже подав документи як кандидат на вступ до лав Національної поліції.

За даними слідства, затриманим виявився мешканець Броварського району, якого в кінці 2023 року дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ. Його особу вже встановлено Службою безпеки.

Для виконання ворожих вказівок зрадник об’їжджав місцевість, де фіксував координати "потрібних" об’єктів, а потім передавав геолокації російському куратору.

Фігуранту повідомили про підозру, йому загрожує довічне ув’язнення.