Фігуранту повідомили про підозру у державній зраді. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

На Донеччині затримали Агента воєнної розвідки РФ, який шпигував за Силами оборони на Покровському напрямку фронту, де тривають жорстокі бої. Про це 25 вересня повідомила СБУ.

Зазначається, що фігурантом виявився працівник місцевого гірничого підприємства, якого у липні цього року дистанційно завербувала російська спецслужба. З того часу він розвідував геолокації штабів та укріпрайонів українських військ, які залучені до захисту райцентру. Особливу увагу агент звертав на вогневі позиції важкої артилерії ЗСУ, що тримає під вогневим контролем штурмові групи окупантів. Також він намагався виявити пункти базування підрозділів СБУ, які проводять у цьому районі контрдиверсійні заходи та виконують інші спеціальні та бойові завдання.

Під час розвідувальних вилазок агент поводив себе як пересічний мешканець прифронтової громади, який їздив на роботу на місцеву шахту. Але у ході таких поїздок він приховано фіксував розташування українських військ та позначав відповідні координати на гугл-картах.

Для зв’язку з російською спецслужбою фігурант спочатку використовував анонімний акаунт у популярному месенджері. Згодом, сподіваючись заплутати сліди, він перейшов на комунікацію зі своїм російським куратором через заборонені соцмережі РФ.

Контррозвідники СБУ викрили агента ще на початковому етапі його розвідактивності. Це дозволило задокументувати злочини фігуранта, затримати його і запобігти передачі росіянам актуальної інформації про оборону Покровська.

Під час обшуків у затриманого вилучено мобільний телефон та сім-карти, які він періодично міняв для конспірації зв’язку з окупантами.

Фігуранту повідомили про підозру у державній зраді. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.