Перша умова стосується модернізації установ безпеки, а друга - безпосереднього закінчення війни.

Україна може стати повноцінним членом НАТО тільки після закінчення війни з Росією. Про це у вівторок, 11 липня, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу.

 

За його словами, нині існує дві умови щодо майбутнього членства України в Північноатлантичному Альянсі.

"Перший рівень - це рівень модернізації установ безпеки, оборони, управління, боротьба з корупцією. Це те, чим займається кожна країна НАТО", - пояснив генсек.

Другий рівень стосується війни на території України.

"ЗСУ показали свої високі навички та компетентність і це вражає. Але всі союзники згодні, що поки (триває - ред.) війна, не час робити Україну повноправним членом Альянсу", - додав він.

Генсек наголосив, що найважливіше є те, що у НАТО є інструменти, які зможуть забезпечити рух нашої країни до майбутнього членства.

Країни-членів НАТО також випустили спільне комюніке щодо України, де зазначається, що Росія повинна повністю і беззастережно вивести всі свої сили і техніку з української території.

"Росія повинна негайно припинити цю незаконну агресивну війну, припинити застосування сили проти України, повністю і беззастережно вивести всі свої сили і техніку з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, поширюючись на її територіальні води", - йдеться у тексті.

НАТО також закликає всі країни не надавати жодного сприяння російській агресії і засуджує всіх, хто активно сприяє російській війні. Зокрема, підтримка Білорусі зіграла важливу роль, оскільки вона продовжує надавати свою територію та інфраструктуру для нападу російських військ на Україну та підтримки російської агресії.

"Зокрема, Білорусь, а також Іран повинні припинити своє пособництво Росії та повернутися до дотримання норм міжнародного права", - зазначили в комюніке.

Країни-члени НАТО вітають і підтримують прагнення президента України Володимира Зеленського викласти принципи такого миру у своїй "формулі миру".

Члени НАТО віддані досягненню справедливого і міцного миру, заснованого на принципах Статуту ООН, зокрема, суверенітету, територіальної цілісності та незалежності.

В Альянсі зазначили, що без виведення російських військ миру в Україні не буде.

"Хоча ми закликали Росію до конструктивної участі в переговорах з Україною, що заслуговують на довіру, вона не продемонструвала справжньої відкритості до досягнення справедливого і міцного миру", - наголошують у комюніке.