Над поверненням в Україну підлітка з Маріуполя Богдана Єрмохіна працювала велика команда людей. Було задіяно закордонні організації та Катар.

Як повідомляє РБК-Україна, про це заявив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону.

"Історія повернення Богдана, для мене розпочалась 14 вересня цього року, я не знаю хто раніше ним займався і як це відбувалось, але нам було важливо почути від нього що він хоче повернутись в Україну і готовий для цього зробити все", - розповів Лубінець.

За його словами, вже під час першої Розмови його та Богдана було вирішено що для його повернення з Росії буде задіяно посередників. При цьому посередником виступав Катар, хоча на той момент у медійному просторі інформація про співпрацю України та Катару не розповсюджувалась.

"Тоді у нас публічно не звучало про Катар, але Богдану я вже сказав про те що Катар буде цим займатись. У поверненні приймали участь багато людей. Вперше ми залучили ЮНІСЕФ. Я не можу розкривати багато деталей, але присутність Катару і міжнародних організацій нам допомогли повернути Богдана", - сказав омбудсмен.

При цьому він зауважив, що медійна активність навколо підлітка, яку підняли активісти в Україні, певною мірою заважала його поверненню. Адже РФ звертала на це увагу.

"І оця медійна активність, напередодні його повернення нам не допомогала, а навіть зупиняла процес. Бо російська сторона звертала увагу що ми його ще не повернули, а ви вже публічно показуєте, що він має розповідати про те наскільки погано з ним поводились. На майбутнє - я хочу це зупинити. Коли нам треба публічність - ми про це кажемо, коли не треба, ми теж кажемо. Це стосується у всіх питання повернення українських дітей... це в цілому не проста історія. У цьому приймала участь дуже велика команда людей", - підкреслив він.