Нардепи вирішили заслухати Василя Малюка у зв'язку із прослуховуванням спецслужбою журналістів проєкту Bihus.Info.

Народні депутати ухвалили рішення про виклик голови Служби безпеки України Василя Малюка у Верховну Раду. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram у вівторок, 6 лютого.

Так, сьогодні у парламенті виступив голова комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Він закликав нардепів викликати керівників СБУ, Офісу генпрокурора та Нацполіції на звіт щодо стану справ розслідування атак на ЗМІ, зокрема і через прослуховування журналістів проєкту Bihus.Info.

Юрчишин повідомив, що також готує депутатське звернення до СБУ з пропозицією провести внутрішнє розслідування з відстороненням імовірних причетних від роботи на час слідства. А також – до Офісу Генпрокурора з проханням доручити розслідування іншому органу (прослуховування журналістів розслідує СБУ – ред.) та врахувати останній матеріал від Bihus.Info.

"Після цього я виніс на голосування питання виклику голови СБУ в Раду за для доповіді з цього питання. За – 159 (при необхідних 150 голосах – ред.). Рішення прийнято", – написав Железняк.

У свою чергу голова СБУ Василь Малюк офіційно прокоментував стеження за журналістами Bihus.Info співробітниками департаменту захисту національної державності та заявив про звільнення керівника ДЗНД СБУ.

"Наголошую – такі дії (окремих співробітників ДЗНД) є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень. Серед іншого, я направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а президент України ще 31 січня підписав відповідний указ", – заявив Малюк.

За його словами, викликають справжнє обурення дії окремих співробітників департаменту захисту національної державності. Він зазначив, що, на жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також мало місце публічне поширення відеоматеріалів.

"Моя позиція однозначна – не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника Служби: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання", – резюмував він.