Вздовж російського кордону за останні вісім років було створено 12 підземних пунктів, які займаються збором інформації.

Українські розвідники разом з ЦРУ розбудували мережу таємних пунктів, які допомагають відстежувати дії російських військових, прослуховувати їхні розмови та збирати іншу важливу інформацію. Про це йдеться в опублікованому у неділю, 25 лютого, матеріалі The York Times під назвою Шпигунська війна: Як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з володимиром путіним.

У публікації стверджується, що ЦРУ та інші американські спецслужби надають Україні розвідувальні дані для завдання точкових ракетних ударів, відстежують пересування російських військ і допомагають підтримувати шпигунські мережі в Росії та інших країнах.

Зазначається, що співпраця розпочалася десять років тому й активно тривала за трьох різних президентів США.

Тоді так зване п'яте управління надало перехоплені телефонні розмови та інші розвідувальні дані протягом кількох годин після катастрофи.

ЦРУ було вражене і взяло на себе перші серйозні зобов'язання, надавши захищене обладнання для зв'язку й провівши спеціальну підготовку для працівників цього управління і двох інших елітних підрозділів.

Співпраця перетворила Україну, чиї спецслужби тривалий час вважалися скомпрометованими Росією, на одного з найважливіших розвідувальних партнерів Вашингтона у боротьбі з Кремлем.

За даними видання, вздовж російського кордону за останні вісім років було створено 12 підземних пунктів, які займаються збором інформації.

Аналізуючи розвиток партнерства між спецслужбами, видання зазначає, що українці продемонстрували свої можливості, зібравши перехоплені дані, які допомогли довести причетність Росії до збиття літака Малайзійських авіаліній у 2014 році.

Однак останнім часом у зв’язку з затримкою ухвалення пакету допомоги від США українські розвідники ставлять запитання американським колегам, чи не покине їх США.

Говорячи про візит Бернса до Києва минулого тижня, представник ЦРУ сказав: "Ми демонстрували чітку прихильність до України протягом багатьох років, і цей візит став ще одним потужним сигналом того, що прихильність США буде продовжуватися".