Минулого року українська економіка продемонструвала певну стійкість до наслідків нинішньої війни, "особливо в частині постачання електроенергії".

У 2023 році економіка України продемонструвала незначне відновлення, зрісши на 4,6% після попереднього падіння на 29,1%. Про це йдеться в Доповіді про світове економічне становище та перспективи 2024 року, підготовленій департаментом ООН з економічних та соціальних питань, передає Укрінформ.

У доповіді зазначається, що торік економіка України "продемонструвала певну стійкість до наслідків нинішньої війни, особливо в частині постачання електроенергії".

У доповіді зазначається, що в Україні зросло приватне споживання, а капітальні видатки на реконструкцію збільшилися. Сільськогосподарське виробництво є нижчим, ніж у довоєнний період, а відвантаження зерна з чорноморських портів залишається проблематичним після виходу Російської Федерації з Чорноморської зернової ініціативи. Альтернативні експортні маршрути стикаються з логістичними труднощами через шкоду, завдану російськими обстрілами портам на Дунаї.

Тимчасові обмеження, запроваджені Європейським Союзом влітку на імпорт зерна з України до п'яти країн регіону, а згодом індивідуальні обмеження, накладені Угорщиною, Польщею та Словаччиною, також вплинули на залізничні й автомобільні перевезення, йдеться у доповіді.