У Національній службі здоров'я України були виявлені та усунені порушення з оприлюднення відкритих даних, які є вкрай важливими під час війни, повідомила під час брифінгу заступниця директора Департаменту - начальник відділу прав на доступ до інформації Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Попович, передає кореспондент УНН.

“У Національній службі здоров'я України інформація про медикаменти, закупівлю необхідних товарів та надання медичних послуг не була достатньо оприлюднена, що має особливе значення у часи воєнного стану. Деякі реєстри, які є важливими для суспільства, були тимчасово закриті, не дотримуючись рекомендацій Уповноваженого. З приводу цього, було складено протокол про адміністративну відповідальність та направлено його до розгляду суду щодо виконуючого обов'язки керівника”, - зазначила Попович.

Вона зазначила, що роль у забезпечені контролю за відкритими даними лежить як на Міністерстві цифрової трансформації, так і на Офісі Уповноваженого.

“З нашого боку, ми робимо всі зусилля, щоб інформація була доступною, достовірною та перевіреною. Поширення недостовірної інформації або спекуляцій на основі неповної та необ'єктивної інформації є неприпустимим і може сприяти поширенню фейкових новин та чуток, що ми настійно не рекомендуємо в умовах війни”, - сказала Попович.