Російські агресори мають надію таким чином перемістити мільйони людей всередині України, вважають аналітики.

Росія посилила удари та інформаційні операції проти жителів Харкові, щоб переконати їх тікати та перемістити мільйони людей всередині України. Про це йдеться в матеріалі аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW).  

"Кремлівські рупори хапаються за занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії на місто Харків, щоб провести можливу скоординовану інформаційну операцію з метою створити... паніку серед українців. ISW оцінює, що ймовірність успішного наземного наступу Росії проти Харкова є дуже низькою, якщо Україна швидко отримає відновлення військової допомоги США", - йдеться у звіті.

В Україні лунали обговорення того, що РФ цього літа може спробувати провести наземну операцію проти Харкова, американські експерти переконані, що у загарбників не вистачить сил для захоплення міста, доки українські військові будуть адекватно забезпечені.

В ISW нагадали, що кремлівський пропагандист Володимир Соловйов 28 березня заявив про необхідність знищити Харків "квартал за кварталом". Він висловив ідею запропонувати українським цивільним залишити місто протягом 48 годин до того, як вони будуть убиті під час знищення міста Росією.

Згодом, російське неонаціоналістичне медіа Царьград 16 квітня поширило заяву, що російська наступальна операція із захоплення міста Харкова нібито "неминуча" і що ситуація в місті Харкові стане "гіршою, ніж у Бахмуті та Авдіївці". Пропагандисти пригрозили місту-мільйоннику блокадою та відключенням електроенергії, води й газу.

Окремі військові блогери натякали, що армія РФ може навмисно націлюватися на житлову інфраструктуру міста.