Росія має надію підштовхнути Україну до переговорів та змусити Захід боятися і "самостримуватися", вважають аналітики.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу, міністр закордонних справ Сергій Лавров та прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков активізували інформаційні операції, щоб підштовхнути Україну до переговорів та змусити Захід боятися і "самостримуватися". Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Шойгу здійснив спроби погрожувати Франції, щоб стримувати підтримку України, та вдавав зацікавленість у мирних переговорах, надіючись підштовнхнути до них через треті країни й Київ.

Пєсков заявив, що НАТО і Росія перебувають у "прямій конфронтації". Він також звинуватив НАТО в наближенні до кордонів Росії, ймовірно, маючи на увазі нещодавній вступ Фінляндії та Швеції до альянсу, і заявив, що НАТО розширює свою військову інфраструктуру ближче до Росії.

Посилення риторики про те, що НАТО і Росія вже перебувають у "прямій конфронтації", ймовірно, все ще є частиною російської кампанії рефлексивного контролю, яка використовує погрозливі висловлювання, щоб затримати і вплинути на прийняття важливих рішень про підтримку Заходу для України. 

Інформаційні операції просував і Лавров, імітуючи зацікавленість у переговорах. Він використав зустріч десятків іноземних послів із незахідних держав, щоб засудити українську "формулу миру", За його словами, Росія готова вести переговори на вигідних для Кремля умовах.

Росія продовжує готуватися до потенційної війни зі збройними силами з НАТО, зазначають в ISW. Агресори роблять військові реформи, відтворюють Ленінградський військовий округ і Московський військовий округ на заході Росії.