Жінка після звільнення міста сама зв'язалась з російським парламентарем і запропонувала свої "послуги" з коригування ударів ЗС РФ.

Кіберфахівці Служби безпеки затримали в Херсоні ворожу коригувальницю, що працювала на депутата держдуми РФ Ігоря Кастюкевича, якого Кремль назначив "куратором" окупованої частини регіону. Про це повідомляє СБУ на своєму Telegram-каналі в четвер, 14 вересня.

"Зловмисницею виявилась місцева жителька, яка у період захоплення обласного центру підписалась на одну з соцмереж російського депутата. Після звільнення міста вона дистанційно запропонувала йому свою "допомогу" у коригуванні ворожих ударів по місцевих об’єктах Сил оборони України. Для цього вона обходила вулиці й приховано фіксувала локації базування бойових підрозділів українських захисників", - ідеться в повідомленні.

Зловмисниця пересилала ці дані на інтернет-ресурс Кастюкевича з прив’язкою до місцевості. Від нього вони потрапляли до штабу Південного військового округу ЗС РФ для підготовки обстрілів Херсона.

Улітку 2023 року ворожа інформаторка скоригувала російський удар по місту із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

"У результаті спецоперації співробітники СБУ затримали фігурантку на спробі передачі нових розвідданих депутату країни-агресора. Під час обшуку у затриманої вилучено мобільний телефон із доказами підривної діяльності на користь РФ", - розповіли в СБУ.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за статтею Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ (ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України).

Жінка перебуває нині під вартою, їй загрожує до 12 років тюрми.