В ДСНС показали як сапери після навчання розміновують деокуповані території на сучасних швейцарських машинах GSC-200, що працюють на пульті керування, передає УНН.

Після навчання на швейцарських машинах механізованого розмінування GSC-200, виробництва німецько-швейцарської компанії «Global Clearance Solutions AG – GCS», піротехніки ДСНС почали застосовувати ці багатоцільові комплекси на деокупованих територіях для очищення від мін та залишків нерозірваних боєприпасів.

Ці платформи для очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів вже використовуються у понад 40 країнах світу. Комплекс розмінування складається з гусеничного тягача та навісного обладнання, а управління ним здійснюється одним оператором за допомогою пульта керування. 

GCS-200 здатні знешкоджувати міни на глибині до 28 сантиметрів, ширина смуги розмінування при роботі робочим органом складає до 2,2 м. Діапазон, в якому можна дистанційно керувати GCS-200 – 1 кілометр. Чотири такі комплекси вже працюють на деокупованих територіях України.

До кінця року Україна отримає 10 машин для розмінування виробництва хорватської Dok ING та ще 10 машин від Global Clearance Solutions, майже 200 піротехнічних машин, понад 600 металодетекторів, 50 підривних машин, індивідуальні набори для розмінування, вибухозахисні костюми, квадрокоптери, роботизовані системи для знешкодження боєприпасів тощо.

Необхідне обладнання нададуть Японія, Канада, Корея, Швейцарія, Литва, Фонд Говарда Баффета, ПРООН та ін. Також є домовленості з DOK.ING і данською HYDREMA щодо локалізації їхнього виробництва в Україні, повідомили у Мінекономіки.

Україна планує повернути в експлуатацію більше третини сільськогосподарських земель зі 470 тисяч га, визначених для першочергового розмінування вже цього року.