США теоретично можуть продовжувати виділення допомоги у сфері безпеки навіть у разі зупинки бюджетного фінансування урядових установ.

Припинення роботи американського уряду через "шатдаун" може вплинути на швидкість військової допомоги Україні. Про це у понеділок, 25 вересня заявив під час брифінгу речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Він пояснив, що це "юридичне питання, яке стосується того, кому дозволено працювати під час зупинки, а кому заборонено". 

"Ми можемо продовжувати надавати допомогу - військову допомогу, допомогу у сфері безпеки. Але коли у вас є кілька людей, яким заборонено приходити на роботу, це може вплинути на швидкість будь-яких поставок. Ось чому ми вважаємо, що припинення роботи буде тривожним і чому ми закликаємо Конгрес фінансувати уряд".

"Шатдаун" - це стан, коли частина американського уряду припиняє роботу через те, що у США не ухвалили новий бюджет. Співробітники великої частини державних структур у цей час працюють безкоштовно або йдуть у безстрокову відпустку.