Система Delta пройшла тести НАТО і готова інтегрувати західну техніку, зокрема - винищувачі F-16.


Українська система бойового управління та обробки інформації Delta успішно пройшла випробування НАТО, у тому числі щодо взаємосумісності з винищувачами F-16. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram 11 липня.

 

"У червні цього року в Польщі відбулися щорічні навчання НАТО CWIX зі взаємосумісності національних бойових та інформаційних систем з системами і протоколами НАТО. Delta успішно протестували з 15 системами з 10 країн, включно з 3 системами, розробленими безпосередньо НАТО. Усі тести на взаємосумісність були вдалими, і Delta вкотре підтвердила свої унікальні можливості", - розповів він..

 

За словами Федорова, також протестували чотири протоколи обміну даними, за якими працює більшість сучасного озброєння, що отримує Україна від західних партнерів. Головний протокол - мережа Link 16, що дає можливість отримувати дані в Delta з винищувачів F-16.

 

"Це потужний крок. Завдяки Delta солдати в режимі онлайн бачать поле бою з розташуванням ворожих сил. Це єдина платформа в Україні, де підтягуються дані від аеророзвідки, супутників, безпілотників, новітньої техніки, стаціонарних камер, радарів, чатботів тощо. Всі ці дані дозволяють якісніше планувати військові операції", - підкреслив міністр.

Мати національну військову систему, здатну працювати за сучасними стандартами, так само важливо, як мати бойових пілотів, здатних швидко опанувати винищувачів нового покоління, додав він.