Меморандум передбачає створення нового Фонду викликів у сфері зелених інновацій Innovate Ukraine у розмірі 62 млн фунтів стерлінгів.

Міністерство енергетики України і Міністерство закордонних справ, у справах Співдружності націй та розвитку Сполученого Королівства (FCDO) Великої Британії уклали меморандум про Енергетичне партнерство між країнами. Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

Під час конференції з відновлення України, що триває у Лондоні, документ підписали міністр енергетики України Герман Галущенко і державний міністр з питань Європи МЗС Великої Британії Лео Докерті.

Меморандум передбачає створення нового Фонду викликів у сфері зелених інновацій Innovate Ukraine у розмірі 62 млн фунтів стерлінгів. Основна мета - посилення енергетичної безпеки. Початковий внесок становитиме 10 млн фунтів стерлінгів, решту буде внесено частинами до 2025 року.

Це кошти підуть на проєкти енергетичних інновацій, які прискорять процес реконструкції та відновлення української енергетичної інфраструктури.

"Співпраця з британськими партнерами дозволить модернізувати нашу енергосистему та посилити її стійкість до військових загроз, а також створить підґрунтя для розвитку «зеленої» енергетики. Найближчим часом у межах цієї програми український енергосектор отримає додаткові ресурси для проведення ремонтів і відновлення пошкодженої інфраструктури. Ми дякуємо нашим друзям з Великої Британії за цю підтримку і допомогу", - зазначив Герман Галущенко.

Британська сторона надасть підтримку Міненерго в межах нового Партнерства з чистої енергії і продовжить підтримку програми Стійкість та енергетична безпека України (URES).

Повідомляється, що підтримка FCDO координуватиметься через групу G7+ з енергетичної підтримки України.

"У найближчій перспективі згідно з Програмою URES українській енергетичній галузі буде надано ресурси для ремонту пошкодженої інфраструктури та відновлення підключення споживачів до електроенергії, газу і тепла. Програма URESзосереджуватиметься на відновленні інфраструктури в "зелений" та енергоефективний спосіб", - йдеться у повідомленні.