Україна, Канада, Швеція та Велика Британія спільно подали позов до Міжнародного суду ООН проти Ірану за збитий український літак "МАУ" 8 січня 2020 року. Про це йдеться у спільній заяві міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу, повідомляє міністерство закордонних справ,пише УНН.

"Ми, міністри, які представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство, зробили важливий крок у наших спільних зусиллях, щоб забезпечити притягнення Ірану до відповідальності за незаконне збиття рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Іран не відповів на нашу вимогу щодо створення арбітражу для вирішення цього спору, надісланого 28 грудня 2022 року. Як наслідок, цього тижня в Гаазі ми спільно подали позов до Міжнародного суду ООН, тим самим розпочавши провадження проти Ірану у зв’язку з порушенням ним Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації 1971 року", - йдеться у повідомленні.  

У заяві зазначається, що дії та бездіяльність Ірану щодо збиття літака «МАУ» двома ракетами "земля-повітря", запущеними членами Аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, є порушенням міжнародних правових зобов'язань Ірану. Іран також не вжив усіх можливих заходів, щоб запобігти знищенню літака рейсу PS752 членами його збройних сил. Крім того, уряд країни не провів прозоре та неупереджене досудове розслідування відповідно до міжнародних стандартів.

Нагадаємо

29 червня в МЗС повідомили, що Україна та інші учасники міжнародної координаційної групи мають намір подати до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану.

8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, і був збитий в районі аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту. Всі пасажири - 9 членів екіпажу та 167 людей - загинули. Серед них - 11 громадян України (серед них дев'ятеро членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН і Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що Boeing збили помилково іранські військові. Пізніше Командувач аерокосмічних сил "Корпусу вартових Ісламської революції" (КСІР) Амір Алі Гаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за катастрофу українського літака.