Військово-морські сили ЗСУ у четвер оголосили про тимчасові коридори для торговельних суден, що йдуть до/з портів України на Чорному морі, пише УНН.

"Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023 були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку російської федерації", - повідомили ВМС ЗСУ у Facebook.

Раніше ці маршрути, як повідомляється, уже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). "Рада Міжнародної морської організації визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом. Міжнародна морська організація закликала росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торгівельному судноплавству в Чорному морі", - зазначили у ВМС.

"Вказані маршрути в першу чергу використовуватимусь для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії 24.02.2022 р. До проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах", - пояснили у ВМС ЗСУ.

У Військово-морських силах вказали, що останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. Після виходу росії з "зернової угоди" держава-агресор атакувала портову зернову інфраструктуру з метою припинити доступ українського продовольства на світові ринки. Світові лідери, в тому числі краін Африки, закликали росію припинити шантаж продовольством та не перешкоджати українському агроекспорту.

Нагадаємо

19 липня у міноборони рф зробили заяву-погрозу, що вважатимуть кораблі, що йдуть до українських портів у Чорному морі, "перевізниками військових вантажів".

20 липня у Міністерстві оборони України відреагували на брутальне порушення рф права на вільне судноплавство і попередили, що з 21 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Ці кроки послідували після виходу москви 17 липня з угоди, укладеної рік тому, за якою вона надавала безпечний прохід суднам, які експортують українське зерно.