Україна виконала вимоги Румунії щодо впливу будівництва каналу Дунай - Чорне море на навколишнє середовище.


Україна та Румунія розв’язали багаторічний спір, пов’язаний з облаштуванням українською стороною глибоководного суднового ходу Дунай - Чорне море. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в Facebook у суботу, 16 грудня.

 

Спір стосувався зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Його вдалось остаточно залагодити на полях 9-ї Наради Сторін Конвенції Еспо в Женеві.

 

"Ми виконали "домашню роботу" і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проєкту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого", - зазначив міністр.

За його словами, Україна виконала вимоги щодо впливу будівництва каналу на навколишнє середовище.

 

Уряд України ухвалив рішення про будівництво каналу у 2003 році, що сполучить Дунай і Чорне море через гирло Бистре. Румунія виступала проти будівництва пояснюючи це тим, що такі дії загрожують довкіллю регіону

 

Для вирішення спору у січні 2005 року на основі Конвенції Еспо була створена Комісія із запиту для формування науково обґрунтованої думки щодо можливих наслідків транскордонних впливів під час реалізації та використання каналу Дунай - Чорне море.