Рішення про створення масштабного хабу у військово-медичній сфері було ухвалене під час зустрічі представників ЗС України і Польщі в травні цього року в Києві.

Україна і Польща працюють над створенням великого військово-медичного хабу для обміну досвідом і надання практичної допомоги. Про це в коментарі Укрінформу розповів директор Військово-медичного інституту у Варшаві генерал Гжегож Гелерак.

Повідомляється, що рішення про створення масштабного хабу у військово-медичній сфері було ухвалене під час зустрічі представників ЗС України і Польщі в травні цього року в Києві.

Гелерак зазначив, що ця співпраця базуватиметься на отриманні й аналізі інформації щодо санітарних втрат в Україні, а також Польща надасть Україні доступ до інформації, яку має завдяки реалізації низки дослідницьких проєктів.

Гелерак повідомив, що Польща готова надавати медичну допомогу Україні у кількох вимірах.

“По-перше, ми хочемо лікувати поранених українських військових, особливо у галузях медицини, які для України зараз є складними. Наприклад, щелепно-лицева хірургія для вас сьогодні є значним викликом. Паралельно з лікуванням українських військових ми хочемо навчати ваш персонал, щоб ви ставали автономними у цій сфері”,- наголосив польський військовий медик.

Польський генерал додав, що на основі вивчення досвіду посттравматичного стресового розладу польських військових, які перебували в Іраку та Афганістані, знання польських медиків у сфері протидії ПТСР - на найвищому рівні. Польські медики з 2014 року діляться з українськими своїм досвідом у цій сфері і готові це робити й надалі.

Як повідомив Гелерак, з 2014 року близько 10 груп українських лікарів пройшли тренінги у Військово-медичному інституті у Варшаві у питанні протидії ПТСР. Тренінги за участю польських спеціалістів відбувалися й в Україні, зокрема в Рівному.

Гелерак додав: у Варшаві усвідомлюють, що у разі потенційної агресії Польща могла б також з цим зіткнулася, тому, використовуючи український досвід, Польща хоче внести зміни до своєї доктрини.