Викрадачу "Жінки у протигазі", яка була намальована на стіні зруйнованого будинку в Гостомелі, дали три роки умовно.

Волонтера Сергія Довгого, який організував викрадення графіті британського вуличного художника Бенксі Жінка у протигазі, засудили до трьох років умовно. Такий вирок виніс Ірпінський міський суд, повідомляє у вівторок, 28 листопада, видання Ґрати.

Зазначається, що суд визнав Довгого винним та засудив його до п’яти років позбавлення волі, але звільнив його від відбування покарання з іспитовим строком у три роки.

Прокуратура звинувачувала Довгого у "завершеному замаху на крадіжку в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану". За це йому загрожувало від 7 до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Після отримання підозри Довгий не визнавав провину.

"Мене обурює формулювання "таємне викрадення". Все відбувалося вранці, з 10 до 11 години, на відкритій місцевості, повз ходили цивільні та військові. До того ж процес на дві камери знімали відеографи", – пояснював він тоді.

Втім, за кілька місяців він визнав провину, взяв всю відповідальність на себе та пішов на угоду зі слідством, через що й отримав умовний термін.

Також суд постановив стягнути з Довгого вартість мистецтвознавчої експертизи – 13 592 гривні.

Після оголошення вироку Довгий визнав, що вчинив неправильно, зрізавши графіті, але вважає, що це дало поштовх увазі до робіт Бенксі в Україні з-за кордону.

Про себе Довгий розповідав Ґратам, що він математик за освітою, тривалий час працював у Канаді, викладав в університеті Манітоби. До України він повернувся напередодні повномасштабного вторгнення, а з його початком став волонтером.