Засуджено четвертого із громадсько-політичних діячів, які в координації з росією готували повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні. Про це повідомляє УНН із посиланням на Офіс Генерального прокурора та СБУ.

Йому призначено покарання - сім років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Раніше суд виніс вироки трьом його спільникам.

В суді прокурори довели, що організатори держперевороту, серед яких троє громадян України та один - рф, розробили план насильницької зміни конституційного ладу.

Зазначається, що громадянин рф, військовий розвідник за фахом, був на «прямому» зв’язку з представниками адміністрації президента рф та спецслужб країни-агресора.

За даними слідства, вони хотіли захопити владу через підконтрольні громадські організації у Києві та інших регіонах нашої держави. Змовники створили та очолили громадсько-політичні організації у різних містах України.

Саме ці прокремлівські осередки мали ініціювати проведення в столиці України так званих «національних зборів». На них організатори планували «затвердити резолюцію» щодо «відсторонення від влади» вищого військово-політичного керівництва України.

У разі відмови – зловмисники планували перейти до «силового сценарію». Аби повалити владу, вони підбирали та залучали в різних областях України колишніх військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, які повинні були захоплювати, зокрема, адмінбудівлі, мости, вузли комунікацій. Крім того, ці особи мали чинити насильство щодо представників влади.

Цих фігурантів затримали ще навесні 2022 року. У результаті багатоетапної спецоперації співробітники СБУ викрили організаторів злочину, задокументували їхню підривну діяльність і затримали на початку повномасштабного вторгнення рф.

Під час обшуків в змовників вилучили кошториси, списки учасників майбутніх незаконних владних та силових структур, маніфести до громадськості і силовиків, переліки необхідної зброї, майна та техніки.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисників винними за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і призначив росіянину – 10 років, організатору злочину – 7 років, а двом його спільникам – по 5 років ув’язнення.