Прокурор САП просив для Вугельмана тримання під вартою з альтернативою застави в понад 15 млн грн, але призначено заставу в розмірі 5 млн грн.

Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід заступнику Труханова Павлу Вугельману, який є одним із обвинувачених у справі привласнення 92 млн грн під час купівлі будівлі заводу Краян. Замість особистої поруки йому обрали заставу у понад 5 млн грн. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Повідомляється, що прокурор САП просив для Вугельмана тримання під вартою з альтернативою застави в понад 15 млн грн.

"В обґрунтування він зазначив, що поруки вже не достатньо, так як поручителі не змогли забезпечити належну поведінку Вугельмана і з 2019 року уже не є нардепами. До того ж у Вугельмана троє дітей, і він як заступник міського голови може виїздити у закордонні відрядження, навіть незважаючи на заборону виїзду для державних службовців", - йдеться у повідомленні.

Адвокати ж стверджували, що ні вони, ні їх підзахисний засідань не зривали і пропустили всього близько 10% засідань з поважних причин, а Вугельман з моменту заборони виїзду для чиновників жодного разу не виїжджав з країни.

"Також захисники посилалися на інформацію від Офісу омбудсмана, що в СІЗО порушують права людини, відсутні укриття, утримання осіб відбувається в жахливих умовах, а серед ув’язнених багато хворих на гепатит C та велика смертність. Клопотання судді ВАКС задовольнили частково, відмовивши у варті і натомість призначивши заставу в розмірі 5 млн грн. Ці кошти обвинувачений Вугельман має внести протягом 5 днів", - повідомляє ЦПК.

Крім внесення застави, Вугельман зобов'язаний повідомляти про зміну місця проживання і роботи, не спілкуватися зі свідками, зʼявлятись за викликом до суду, не виїжджати з території України і взагалі здати закордонний паспорт. У разі невиконання цих обовʼязків заставу стягнуть в дохід держави.

У Центрі продидії корупції нагадують, що в 2018 році Солом’янський суд Києва відпустив Вугельмана на поруки нардепів Олександра Пресмана (Відродження) і Юрія Мірошниченка (Опоблок). Але обидва вже не є народними депутатами: Мірошниченка у 2019 році призначено членом ЦВК, а Пресмана у 2021 році визнали винним у незаконному отриманні понад 928 тисяч грн компенсації за користування готельним номером.

Повідомляється, що клопотання щодо інших обвинувачених судді планують розглянути до кінця цього тижня.