ATACMS M39 с касетними боєприпасами і радіусом дії трохи більше 100 миль може стати сходинкою до ракети найдальшої дії з унітарною бойовою частиною, зазначив колишній радник Валерія Залужного.

Влада США може оголосити про своє рішення надати Україні балістичні ракети ATACMS вже на поточному тижні і вони дуже швидко з’являться на фронті. Про це у понеділок, 25 вересня, повідомив журнал Newsweek з посиланням на Дена Райса – колишнього спецпомічника головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного

"Схвалення щодо касетних ракет для HIMARS (мова йде про ракети ATACMS – ред.), ймовірно, буде цього тижня", – сказав Райс, який зараз очолює Американський університет у Києві.

Він посилається у своєму затвердженні на інформацію, отриману від американського керівництва. За його твердженням, цей ATACMS можуть опинитися на полі бою "вже наступного тижня, що матиме величезне значення".

"Коли ці ракети запускаються, вони долають звуковий бар’єр. Для мене це звук свободи", – додав Райс.

Він вважає, що ракета ATACMS M39 із радіусом дії трохи більше 100 миль (160 кілометрів), а також ракети меншого радіусу дії M26 і M26A1 – усі озброєні касетними боєприпасами – можуть стати потужною зброєю для українських військових і сходинками до ракети найдальшої дії з унітарною бойовою частиною.