Словенія долучилася до чеської ініціативи щодо спільних закупівель великокаліберних боєприпасів за межами Євросоюзу для України.

Словенія в рамках оборонної допомоги передала Україні 26 бойових броньованих машин (ББМ), три бойові машини піхоти (БМП) та нову партію безпілотників. Про це у четвер, 13 червня, повідомляє 24UR.

"Під час паузи в наданні Україні пакетів підтримки з боку США через обговорення законопроектів у Сенаті, та на тлі снарядного голоду в ЗСУ Словенія не зволікала", - пише видання. 

Як вказує 24UR, за цей час країна відправила в Україну 26 ББМ, 3 БМП, а також нову партію БПлА.

"За нашою інформацією, словенські танки M-55S, броньовані машини-амфібії BVP M80A, Humvee та зенітні установки Zastava M55 югославського виробництва також оснащені "новою" бронетехнікою та безпілотниками також були передані Києву", - йдеться в публікації.

Українській стороні вже було відправлено до 35 безпілотників, і також - нова партія дронів. Крім того, з боку Словаччини було направлено 20 BOV (бойових броньованих машин) калібру 12,7 міліметрів, 6 BOV 3х20 міліметрів і додатково 3 БМП.

"Враховуючи свій розмір, Словенія надала Україні величезну військову, гуманітарну та грошову допомогу. Окрім важкого озброєння, вона також постачала військову допомогу у вигляді автоматів, амуніції та шоломів", - пише видання 24UR.

BOV - бойова броньовану машина. Техніка підходить для будь-яких погодних умов, для їзди по дорогах з твердим покриттям і по складній місцевості. Оснащена кулеметом і додатковими сітками. Використовувалася, зокрема, під час заворушень і війни в Словенії, Хорватії та під час заворушень у Косово. Також BOV досі використовується в Сербії, Боснії і Герцоговині, та Хорватії.