Двигун, якими оснащений Shahed136, абсолютно цивільний. Він випускався для авіаційних потреб в приватній авіації. Про це повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

“В ході досліджень встановлено, що багато компонентів, які ми знаходимо в іранських БПЛА типу Shahed 136, мають подвійне призначення. Тобто вони можуть використовуватися, як у воєнних цілях, так і в цивільних побутових виробах. Це мікроелектроніка, чіпи, приймачі, навігаційні блоки, антени, модулі систем, мікросхеми тощо. Вони можуть використовуватися, як для воєнних цілей, так і побутових, наприклад в індустрії інформаційних і комп’ютерних технологій, все залежить від особливостей їх програмування”, − розповів Рувін.

Він зазначив, що в Інституті бачать результати введення міжнародних санкцій щодо запобігання постачання в росію зазначених запчастин.

“Ми бачимо, що компонування дронів-камікадзе значно змінилося. Це не виключно заводське машинне виготовлення, а ручна робота. Різні елементи, такі як антени, модульні системи, мікросхеми, вже не такі якісні, як були раніше. На жаль, вони досі є, росія намагається знайти шляхи заміщення компонентів і їх придбання всупереч санкціям”, − сказав Рувін.