Росія розмістила свою авіацію щонайменше за 200 км від державного кордону України поза потенційною зоною досяжності вогню українських бійців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар представника ГУР Андрія Юсова Kyiv Post.

За його словами, Росія скупчила сотні літаків і гелікоптерів на своїх авіабазах на заході, але масований повітряний напад на Київ малоймовірний.

"Ми маємо інформацію про наявність приблизно 450 літаків тактичної авіації (не стратегічних бомбардувальників) і близько 300 гелікоптерів, половина з них - ударні. Вони розміщені в основному на території Російської Федерації не менше ніж за 200 км від кордону, зосереджені в різних місцях, але за межами нашого обстрілу", - сказав Юсов.

Юсов зазначив, що російські аеродроми та авіаційні засоби навмисно розташовані на відстані 200 км або більше від кордону, щоб не потрапити в зону потенційного удару 80-кілометрового залпу HIMARS.

За останніми оцінками розвідки Росія може використати авіацію на сході України.

"Наступ Росії на сході триває, і це реалізація плану Путіна щодо захоплення територій Донецької та Луганської областей до кінця березня", - додав він.

При цьому Юсов вважає, що нинішня спроба Кремля завоювати східні регіони України закінчиться невдачею, з літаками чи без них.

Окрім того, представник ГУР підкреслив, що Україні необхідно посилювати ППО та авіацію, включно з винищувачами четвертого покоління виробництва США F-16.