Омбудсмен зазеначив, що російська сторона знову починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76. Але й досі не передала офіційних списків.

Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія досі не передала жодних офіційних даних щодо падіння Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня. Не надала жодних офіційних списків, не підтвердила факту, не надала доступу міжнародним організаціям до місця трагедії.

"Учергове російська сторона починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76. Але й досі на мою вимогу Росія не передала офіційних списків, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії", - зазначив омбудсмен.

Він наголосив, що позиція України незмінна.

"Ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)", - заявив Лубінець.

Нагадаємо, за інформацією росЗМІ, уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова заявила про готовність Росії передати українській стороні тіла військовополонених, які нібито загинули під час падіння Іл-76 24 січня. При цьому вона додала, що це питання обговорює з уповноваженим Верховної Ради України Лубінцем.

Як повідомлялося, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився військовий літак Іл-76. Російське Міноборони стверджувало, що в літаку нібито були українські полонені, яких везли на обмін. Водночас українські ЗМІ заявили, що Іл-76 перевозив ракети до комплексів С-300.