Парламент дозволив зберігати репродуктивні клітини загиблих воїнів - і чоловіків, і жінок.

Напередодні Верховна Рада врегулювала питання щодо репродуктивні клітини загиблих воїнів ЗСУ. Нагадаємо, що цей скандал в середині січня неймовірно розбурхав соцмережі. Українці стали обурюватися, що нардепи не хочуть зберегти генофонд країни або виплачувати пільги дітям українських захисників.

Скандал зі спермою

Навесні 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 8011, який давав право на державному рівні використовувати статеві клітини українських військовослужбовців, якщо ті через поранення, травму або контузію втратили репродуктивну функцію. У листопаді цей закон прийняли в цілому і він також передбачав право на безоплатне зберігання репродуктивних клітин.

Проте в січні стало відомо, що в документі міститься норма про утилізацію біоматеріалу в разі загибелі військових. Паралельно з цим законодавство України в принципі містило прогалину в питанні посмертного батьківства.

В соцмережах через це виник скандал. На це почали реагувати нардепи і запевняти, що пункт про утилізацію сперми "протягли" в останній момент і його начебто не схвалював профільний комітет Ради.

Пізніше голова Комітету з питань здоров’я нації ВР Михайло Радуцький пообіцяв вирішити питання.

Нові зміни

7 лютого парламент ухвалив законодавчі зміни, які дозволяють зберігати та використовувати для народження дітей репродуктивні клітини загиблих військовослужбовців

Зокрема, Верховна Рада прийняла законопроєкт № 10448 (щодо збереження генофонду українського народу) в цілому і законопроєкт № 10450 (про внесення змін до Цивільного кодексу) – в першому читанні. Ці два документи, як зазначив Радуцький, дозволяють родинам героїв, які загинули на війні, скористатися цією процедурою.

За словами нардепа, найголовніші зміни у законопроєкті № 10448 наступні:

  • Захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, мають визначити у заповіті відповідальну особу на випадок смерті.
  • У разі загибелі захисника чи захисниці репродуктивні клітини коштом держави зберігаються протягом 3 років. Після закінчення цього терміну подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої особи, яка вказана у заповіті.

Тобто, вперше на законодавчому рівні в Україні для громадян передбачено можливість розпорядитися своїми репродуктивними клітинами на випадок своєї смерті, оголошення судом померлим або безвісти відсутнім.

Ця норма стосується будь-якого українця, а не тільки військовослужбовця. А у разі народження дітей загибла особа "визнається батьком чи матір’ю народженої у такий спосіб дитини".

Щодо законопроєкту № 10450 то він потрібен для встановлення основних аспектів розпорядження клітинами та врегулювання питань батьківства. Для цього Рада вносить відповідні зміни у статтю 281 Цивільного кодексу.