російські окупанти не замінували підходи до українських портів у Чорному морі, але цілком можливо зробили це в портах, які тимчасово контролюють, водночас сили оборони відстежують ворожі корабельні угрупування розташовані в регіоні. Про це розповіла під час брифінгу начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає кореспондент УНН.

"Була інформація від наших партнерів про те, що росіяни мінують входи в порти в акваторії Чорного моря. Якщо йдеться про порти, які знаходяться під їхньою тимчасовою окупацією, то це абсолютно зрозуміло, вони можуть собі таке дозволити. Оскільки вони фактично перетворили Україну в найзамінованішу країну світу. Зараз дійсно вони можуть таке робити, але з портами під юрисдикцією України такого не відбувається", - заявила Наталія Гуменюк.

Речниця також додала, що південь України залишається у пріоритеті ворога, зокрема морський напрямок, там, де ворог розташовує корабельні угрупування. Проте українські сили оборони продовжують відстежувати поведінку ворога в цій зоні.

Гуменюк розповіла, що з березня 2023 просування суден в Чорному морі залишалося тільки в нормах зернової угоди. Зараз руху судів в морі зі сторони України нема. Навігація в територіальному морі зараз не здійснюється через мінну небезпеку в акваторії.

Нагадаємо

Раніше речник Ради національної безпеки США Адам Годж заявляв, що росія встановила додаткові морські міни на підходах до українських портів у Чорному морі, повідомляло CNN.

Білий дім попередив, що росія може розширити свої цілі проти українських зернових об’єктів, включивши атаки на цивільні судна в Чорному морі.