Якщо суд визнає Дениса Шмигаля винним у вчиненні адміністративного правопорушення, то на посадовця буде накладено штраф із позбавленням права обіймати певні посади на один рік, зазначили у відомстві.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков склав протокол стосовно прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Про це відомство повідомило у четвер, 11 січня.

"Очільник уряду, попередньо розглянувши повідомлення про корупцію від викривача, а саме працівника Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), дав доручення відповідним посадовим особам опрацювати таке повідомлення й за результатами поінформувати заявника та Кабінет Міністрів. При цьому серед посадових осіб, яким було доручено розглянути повідомлення, зазначено й голову КРАІЛ Івана Рудого, про протиправні дії якого й повідомлялося", – йдеться в повідомленні.

Вказано, що після цього посадовець прийняв рішення про порушення дисциплінарного провадження стосовно викривача.

"Однак, відповідно до законодавства, викривача не може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку його керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу. Встановивши факт таких дій, НАЗК склало протокол стосовно голови КРАІЛ 5 січня 2024 року", – заявили у відомстві.

Як зазначено, у такий спосіб прем'єр вчинив адміністративне правопорушення, оскільки незаконно розголосив інформацію про викривача, яка стала йому відома у зв'язку з виконанням службових обов'язків.

НАЗК запросило прем'єр-міністра для ознайомлення з протоколом на 10 січня, але він не з'явився в зазначений термін та не повідомив про причини неявки.

"Тому НАЗК скерувало протокол для розгляду до суду за місцем вчинення правопорушення. Якщо суд визнає Дениса Шмигаля винним у вчиненні адміністративного правопорушення, то на посадовця буде накладено штраф із позбавленням права обіймати певні посади на один рік, що буде підставою для внесення відомостей стосовно нього до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення", – додали в НАЗК.

У свою чергу прес-секретар прем'єр-міністра Ольга Куришко у коментарі для Кореспондент.net заявила, що Шмигаль не розголошував жодної інформації про викривача.

За її словами, у вересні на урядовий портал відповідно до закону України "Про звернення громадян" надійшло звернення працівників КРАІЛ про незадоволення роботою керівника комісії. Це звернення не було повідомленням про корупційні правопорушення та не містило будь-якої інформації про можливі факти корупційних дій.

"У зв’язку з цим звернення розглядалось та  резолюція прем’єр-міністра України готувалася Секретаріатом Кабінету Міністрів саме як до звернення громадян. Про що було повідомлено заявників. Заяви керівника НАЗК, що прем’єр-міністр нібито розголосив інформацію про викривача, вважаємо черговою маніпуляцією напередодні закінчення терміну повноважень пана Новікова", – зазначила Куришко.