Чимало колишніх і нинішніх в'язнів хотіли б долучитися до оборони країни, але наразі законодавство це забороняє.

Міністерство юстиції подало у Верховну Раду пропозиції щодо зняття заборони колишнім та нинішнім в’язням ставати до лав ЗСУ і брати участь в обороні держави. Про це в ефірі Українського радіо розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, в Україні є чимало громадян із зазначених категорій, які б хотіли долучитися до оборони країни.

"З початком повномасштабного вторгнення ми отримали від засуджених тисячі звернень про те, що вони бажають долучитись до лав Збройних сил, до відсічі агресії. (...) Після цього була ціла процедура помилування деяких засуджених для того, щоб вони змогли взяти участь у відсічі збройної агресії", – розповіла заступниця глави Мінюсту.

Висоцька пояснила, що наразі законодавство передбачає обов’язкове зняття з військового обліку засуджених громадян. Отже Мін'юст пропонує Раді скасувати цю перепону.

"Ми напрацювали законодавчі зміни та подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має дещо відволікатись на таку категорію людей, як колишні засуджені або теперішні засуджені, якщо вони приєднаються. Але ми вважаємо, що це було б справедливо, по-перше. А по-друге, якщо правильно організувати цей процес, це було б дуже корисно для нас", – сказала чиновниця.

При цьому Висоцька зауважила, що Росія вже відпрацювала це питання і налагодила систему вербування і підготовки таких солдатів.

"Тож ви розумієте різницю підготовки нашої і ворога. Тому я думаю, що нам треба поспішати в цьому питанні", – зазначила заступниця міністра.

Висоцька нагадала, що нові правила мобілізації можуть бути ухвалені у січні-лютому, однак не факт, що питання з засудженими вирішиться в цей раз. При цьому вона висловила сподівання, що зараз можуть бути ухвалені зміни щодо засуджених, які вже вийшли кілька років назад з в'язниць, або були засуджені за окремі злочини. Вона наголосила, що якщо покарання відбуте, людина на волі, всі мають ставитись до неї, як до звичайної.