"Зараз усі очі прикуті до Конгресу", і Київ сподівається, що законодавці "зможуть знайти необхідне рішення".

В американському бюджеті вже не залишилось коштів на гуманітарну, фінансову, енергетичну підтримку України. Про це у неділю, 17 грудня, заявила посол України в США Оксана Маркарова, пише Голос Америки.

Під час бесіди із дипломаткою, журналісти видання вказали, що існує два джерела надходження грошей на зброю та безпекову допомогу, створені спеціально для допомоги Україні. Програма президентських повноважень (Presidential Drawdown Authority) PDA США надаює зброю, яка вже є на складах. Ініціатива сприяння безпеці України (USAI) фінансує довгострокові контракти на озброєння.

Маркарова пояснила, що гроші на USAI витрачені всі. За програмою PDA Пентагон з'ясував, що завищив вартість зброї, надіслану Україні, на 6,2 мільярда доларів. Це створило резерв у 4,6 мільярда доларів, який повільно скорочується. Наразі на придбання нового озброєння залишається лише 1 мільярд доларів. Дипломатка підкреслила, що Київ продовжує потребувати допомоги.

"США купували озброєння в американських виробників тут, у США, як-от безпілотники, ракети та перехоплювачі для протиповітряної оборони, і я можу продовжувати, і ви не можете взяти це з програми PDA. Вам потрібно звертатись до промисловості, щоб вони виробляли це. Тож так, існує ця програма президентських повноважень, і ми намагаємося разом із військовими знайти все, що ще може бути використане", - зазначила дипломатка.

За її словами, "зараз усі очі прикуті до Конгресу", і Київ сподівається, що законодавці "зможуть знайти необхідне рішення".