Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Corriere della Sera зауважив, що присутність Китаю на саміті в Джидді було дуже важливим знаком в контексті обговорення формули миру, та висловив стриманий оптимізм стосовно дипломатичних зусиль Туреччини у зерновій угоді, передає УНН.

"Було дуже важливо, щоб Китай був присутній на саміті, позитивний політичний сигнал: був присутній на багатосторонній зустрічі, де обговорювався український мирний план. Хоча зараз ми не очікуємо на кардинальні зміни з китайського боку. І ми також розуміємо особливі відносини між москвою та Пекіном. Це вимагає дуже тонкої дипломатії, щоб гарантувати, що Китай залишиться на стороні миру та територіальної цілісності України", - заявив Кулеба.

Він зазанчив, що Україна ніколи не бачила постачання китайської зброї до росії досі. І висловив сподівання, що це не зміниться, хоча Київ усвідомлює, що москва дуже зацікавлена в китайській зброї.

"Ми знаємо про деякі китайські галузі промисловості, які експортують компоненти, що використовуються російською військовою промисловістю, але це не масовий потік. Ми ділимося цією інформацією з китайським урядом, сподіваючись, що він зможе вжити заходів", - пояснив головний дипломат країни. 

А от до ролі Ватикану у мирному посередництві Дмитро Кулеба висловився скептично і зазначив, що якихось особливих новин, які б дозволили вважати інакше він не бачить.

"Ні, я, чесно кажучи, не бачу жодних особливих речей. Але наше запрошення Папі Римському відвідати Україну, як і раніше, залишається в силі"

Коментуючи посередництво генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Ердогана у зерновій угоді, Кулеба зазначив, що в них з Києвом та москвою було дві окремі угоди, але ніколи не було прямого розуміння.

"Нам потрібний творчий підхід, щоб знайти рішення. Ми шукатимемо їх будь-що, але на даний момент умов не вистачає: росія продовжує нападати на нас, вона віддає перевагу війні світові", - заначив він.

Водночас очільник звонішньополітичного відомства зауважив, що президент Туреччини має шанс повернути зернову угоду в потрібне русло. 

"Я думаю, що він може. Ми знаємо, що турецька дипломатія працює із російською дипломатією. Тим часом ми будуємо альтернативні маршрути для експорту пшениці та іншої продукції, не проходячи через Чорне море", - сказав він.