Кулеба заявив, що заснувати у Вільнюсі Раду Україна - НАТО без рішучого кроку до членства - все одно що надати танк без гармати.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна у майбутньому має стати повноправним членом НАТО, а не просто привілейованим партнером. Тому заснування Ради Україна - НАТО має супроводжуватися чітким кроком, який наблизить державу до членства.

"Заснувати у Вільнюсі Раду Україна - НАТО без рішучого кроку до членства - все одно що надати танк без гармати. НАТО потрібна Україна як держава-член Альянсу, а не просто привілейований партнер", - наголосив він.

Як заявив сьогодні генсек НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу в Брюсселі, можливе створення Ради Україна-НАТО означало би суттєве зміцнення партнерства між Альянсом та Україною, і це буде орган, спроможний ухвалювати спільні рішення. Про це повідомляє Європейська правда.

За його словами, між вже існуючим форматом - Комісія Україна-НАТО - і Радою, яка може бути створена, є принципова різниця: Комісія є форматом для консультацій союзників з країною-партнером, де не ухвалюють рішень.

"Якщо союзники домовляться створити Раду НАТО-Україна, це означало би, що це буде 32 рівних учасників за одним столом, і що це орган, який може ухвалювати рішення… Це структура для набагато глибшої співпраці, для ухвалення спільних рішень, якщо всі члени Ради погодяться. І це позначило би значне зміцнення політичного партнерства між Україною і союзниками у НАТО", - заявив Столтенберг.