В разі передачі Україна отримала б посилення в протистоянні з РФ, а Канада заощадила б гроші на утилізацію непотрібних ракет.

Глава Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов закликав Канаду передати Україні понад 80 тисяч ракет CRV7, які мають утилізувати. Про це він сказав в інтерв’ю Global News.

Понад 83 000 ракет CRV7, призначених для наземного пуску, знаходяться на складі канадської армії в Дандерні, неподалік Саскатуна. Канада вже не потребує цих боєприпасів і найняла приватну компанію для їхньої утилізації. Проте Україна, чиї запаси стрімко виснажуються, гостро потребує цих ракет.

"Це допомогло б Україні протистояти російським військам і заощадило б платникам податків витрати на їхнє знищення. Ми сподіваємося, що це буде безпрограшна ситуація", - сказав Буданов.

В Канаді завили, що розглядають можливість передачі ракет Україні, але є низка проблем. CRV7 - це застарілі боєприпаси, яким вже кілька десятиліть. По-друге, вони можуть бути небезпечними, оскільки згодом могли стати нестабільними. Це становить небезпеку як для людей, які з ними працюватимуть, так і для тих, хто їх транспортуватиме.

Як зазначає видання, українці стверджують, що перебувають у скрутному становищі та готові піти на ризик. Вони сказали, що звикли поводитися зі старими боєприпасами, такими як CRV7.

"Ми не хвилюємося", - сказав генерал-лейтенант Буданов.

За словами Буданова, CRV7 зможуть використовуватися як в українських ударних вертольотах, так і в наземних пускових установках для ураження російських танків і артилерії.


CRV7 - канадська авіаційна некерована ракета калібру 70 мм з оперенням, що складається. Вона була побічним продуктом проекту розробки високошвидкісних ракет з твердопаливним двигуном, що виконувався наприкінці 1950-х років Канадською установою з дослідження та розробки озброєнь (CADRE), як частина програми розробки протиракет

Міністерство оборони Канади має 83 303 таких ракет.