На вихідних у Швейцарії більшість держав-учасників та лідерів організацій підписали спільне комюніке.

Декілька країн продовжують вивчати текст комюніке Саміту миру щодо війни в Україні і ухвалюватимуть рішення про можливе приєднання до нього. Про це у понеділок, 17 червня, повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону. 

"Вони будуть ухвалювати рішення про приєднання до нього або не приєднання. Я не маю сумнівів, що будуть ще країни, які приєднаються до цього спільного комюніке", - сказав Кулеба.

Водночас він пояснив ситуацію із Йорданією та Іраком. 

Очільник МЗС звернув увагу, що про зникнення підписів Іраку та Йорданії під комюніке Саміту миру щодо війни в Україні першими повідомили представники державного російського інформаційного агентства.

Кулеба підкреслив, що Російська Федерація займається пропагандою і на поточний момент використовує цю новину про начебто відкликання підписів цих двох країн.

"На підставі цього будуються пояснення про те, що Саміт не був успішним. Може давайте перестанемо підігравати російській пропаганді і замість того, щоб писати, повторювати за російською пропагандою, будемо аналізувати ситуацію об'єктивно?", - сказав міністр.

При цьому глава МЗС уточнив, що Ірак попереджав, що він не буде приєднуватися до декларації з огляду на свої внутрішні питання і вони випадково з'явилися в цьому списку. Йорданія ж буде вирішувати це питання на рівні керівництва країни.

"Текст буде додатково вивчений і після цього вони повідомлять про своє рішення, але технічно помилково обидві країни були включені до списку підписантів", - сказав Кулеба.