Стародавні предмети прямували до Сполучених Штатів Америки з Київської і Тернопільської областей.

З України намагалися вивезти артефакти. Їх планували доставити у США за допомогою міжнародних відправлень. Про це у вівторок, 14 листопада повідомляє Київська митниця. 

"Київські митники вилучили з кількох міжнародних поштових відправлень ікону знаменитої борисівської іконописної школи та 12 стародавніх автентичних предметів особистого благочестя і особистого вжитку археологічного походження. Прямували вони з Київщини та Тернопільщини до США", - йдеться у повідомлені. 

Вилучені предмети віддали на експертизу. 

Експерти Національного музею історії України та Національного художнього музею України з'ясували, що з Київщини відправляли:

  • ікону "Господь Вседержитель", (ХІХ-ХХ ст.), яка належить до борисівської іконописної школи;
  • бронзовий хрестик-енколпіон (ХІІ-ХІІІ ст.) з рельєфними зображеннями Христа, Богоматері та сцен Розп’яття, складається з двох частин. В таких хрестах на Русі зберігалися мощі святих. 

З Тернопільщини:

  • бронзова підвіска-булла ІІІ ст. н.е., яка належить до черняхівської культури;
  • сім бронзових натільних хрестиків і
  • два ґудзики часів Русі - ХІ-ХІІІ ст. та мідний ажурний ґудзик ХVІІІ ст.

Встановлено, що всі предмети мають культурну цінність.

 

 

"Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було. Культурні та історичні цінності вилучено до винесення судом рішення у справах", - ідеться в повідомленні.