Загальний бюджет повоєнної відбудови може у п'ять разів перевищити фінансований США "План Маршалла" після Другої світової війни.

Зруйновану російськими ударами українську інфраструктуру вже відновлюють компанії з Австрії, Німеччини, Данії та Туреччини. Загалом бюджет повоєнної реконструкції може скласти понад трильйон доларів. Про це у суботу, 9 березня, повідомило агентство Bloomberg.

За даними видання, турецькі компанії відновлюють мости та дороги, постачають енергогенератори та мобільні лікарняні пункти, сподіваючись на перевагу, коли розпочнеться конкуренція за великі контракти. Наголошується, що турецькі будівельні підрядники за два роки завершили 70 проєктів на загальну суму близько одного мільярда доларів.

Німецькі та австрійські компанії відновлюють інфраструктуру та оборонні підприємства, а Данія пожертвувала 130 млн доларів на відновлення суднобудівного центру у Миколаєві.

Rheinmetall AG з Німеччини у лютому оголосила про плани створення заводу з виробництва 155 мм артилерійських снарядів. Виробник будівельних матеріалів Fixit з минулого року проводить будівництво нового виробництва на заході України, а хімічна компанія Bayer AG інвестувала у виробництво насіння.

За даними агентства, військові дії можуть перешкодити реалізації багатьох планів, тому що об'єкти можуть зазнати ударів. Ще однією проблемою є пошук робочої сили, адже через мобілізацію людей не вистачає.

Також зазначається, що уряди, керівники та інвестори країн Заходу вже намагаються знайти місце для повоєнної реконструкції України, яка, за оцінками Європейського інвестиційного банку, може скласти понад один трильйон доларів. З поправкою на інфляцію, це вп'ятеро більше, ніж фінансований США "План Маршалла" після Другої світової війни.