26 березня в Україні відзначають День Національної гвардії України. З 2014 року формування протистоїть ворогові.

Нацгвардійці вступили в бій з росіянами у перші хвилини повномасштабного вторгнення. Сьогодні зі святом їх привітав Президент України, головнокомадувач ЗСУ, а також зірки шоу-бізу пише УНН.

«Національна гвардія України стала одним із ключових елементів загальної системи захисту нашої держави, який не дає ворогу здолати Україну.

Із перших хвилин 24 лютого та протягом років війни на Донбасі – нацгвардійці проявляють справжню українську силу, роблять усе, щоб наша держава вистояла.

Дякую вам за службу і сталевий характер!», - висловив нацгвардійцям слова вдячності Президент України Володимир Зеленський.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що «Честь, мужність, закон - це ті поняття, що об‘єднують усіх нацгвардійців».

«За вами - не тільки правопорядок і безпека. Щодня на полі бою ви здійснюєте подвиги, демонструєте, що вірність присязі та українському народу - це не просто пусті слова. Проявляєте неабияку стійкість та відвагу. Ціною власного життя виборюєте свободу для кожного українця. Зі Збройними Силами України, з перших днів російської агресії, ви героїчно б’єтеся на найскладніших ділянках фронту. Плечем до плеча. Саме завдяки нашій єдності та відданості Батьківщині - ми непереможні», - написав Залужний у себе в Телеграм-каналі.

Привітав нацгвардійців і командувач Об’єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

«Ви гідно служите українському народу і бездоганно виконуєте покладені на вас завдання. Ви з честю витримали іспит на мужність та вірність присязі у перші дні широкомасштабного вторгнення, показавши ворогу свою стійкість і силу духу.
Висловлюю слова подяки усім, хто боронить рідну землю і захищає законні інтереси народу і держави. Ваша пильність є запорукою спокою наших громадян, їх щитом і надією у мирне майбутнє», - наголосив він.

Командувач Національної гвардії України генерал-лейтенант Юрій Лебідь подякував нацгвардійцям за службу. Він наголосив, що за 9 років Нацгвардія пройшла багато, а це і забезпечення правопорядку, виконання завдань в районах стихійних лих, протидія терористичним загрозам, охорона стратегічно важливих об’єктів. Він також додав, що серед головних завдань держави й Національної гвардії є також звільнення з полону усіх наших захисників.

«Ця робота триватиме скільки буде потрібно», - наголосив Лебідь.

Олег Скрипка, Ніна Матвієнко, Світлана Тарабарова, Арсен Мірзоян, гурт Скай та інші відомі українські музиканти також привітали нацгвардійців.